05 Feb
05Feb

by Dečiji svet tenisa

Dragi naši roditelji, molimo vas da shvatite da je tenis samo igra!

Ali, jedna veoma, veoma ozbiljna igra. Igra koja vas uči svim tajnama života. Koja vam razvija veštine veoma važne za život, koja vam pomaže da postanete svesni sebe, svojih mogućnosti, svog trenutnog stanja, svog znanja, svoje moći, svojih osećanja…

Dragi naši roditelji, nije dečiji tenis vaš novi projekat, vaš novi biznis, vaše rešenje da omogućite sebi sat slobodnog vremena za kafu sa prijateljima, nije deo agende koju neumorno kreirate za svoje dete, vaš oblik promocije, nije deo forme kvalitetnog i trendi života. Tenis neće napraviti vaše dete posebnim, deklarativno. 

Nećete dati veći značaj svom teniseru, samim time što ćete ga poslati na velikim i poznatim akademijama, na mesta za treniranje nedostupmnim većini … Ne shvatajte ga nerealno i neosnovano ozbiljno. Igra se najbolje uči, savladava u lepim, smirenim, brižnim, kvalitetnim i inspirativnim sredinama gde je sve podređeno kvalitetnoj igri, napretku i motivaciji.

Nije dečiji tenis ni za zezanje , nije nešto što se radi dva puta nedeljno po sat vremena u grupici, kada nije hladno, kada sunce nije prejako, kada je zagađenje na normalnom nivou, kada niste prezauzeti poslom, kada ne planirate vikend, odmor, putovanja, selo, planine, more, vikendice … tenis je jednostavno i jedino način života, kao i svaki sport i veština uostalom. To je edna kompleksna i komplikovana priča , puna emocija, strasti, ljubavi, muke, poteškoća, suza, radosti… koja nas prati kroz celi život, koja nas uči, koja nas tera da budemo budni, spremni, aktivni, da ulazimo u nepoznato, da se borimo sa nemogućim stvarima, da rešavamo million problema i da sastavljamo i trasiramo put ka željenim ciljem.

Dragi naši roditelji, molimo vas da shvatite i ovo. Da se na teniskom turniru igra igra, da turnir nije mesto gde se nešto postiže i dokazuje, već se uči. Nije turnir mesto gde neko treba da pokaže svoju superiornost, svoj neviđeni talenat, svoju genercisku nadmoć nad svojim drugarima. 

Sva deca su talentovana, samo imaju možda malo manje informacija u trenutku, malo se slabije snalaze u datom trenutku in a datom nivou, malo su manje ušli u tenisku priču, malo manje ili više provode vreme na terenu. Nisu neka deca specijalna, a ovi ostali kao ne. Nije turnir trenutak za strah, paniku, spremnost, nespremnost, frustracije, demotivacije. Turnir je mesto za upijanje znanja, finti, rešenja. Mesto gde se mnogo toga sastavlja i dolazi na svoje mesto. Turnir je još jedno novo iskustvo. A Iskustvo je najbolji učitelj, mi bi rekli trener, dokazano kroz istoriju.


Zato vas molimo, podržite svoju decu, dajte im krila, ne bedačite ih. Verujte u njih. Ne pritiskajte ih očekivanjima. Volite ih iskreno i bez tereta, ne komplikujte, ne mudrujte, ne stražarite nad njihovoj igri i situaciji u kojoj su se našli. Ne lovite greške, nagradite nešto dobro, poen, igru, rešenje, stav, borbenost (ima tu milion stvari za nagradu). Pobeda nije sve, radost igre je sve. Lepa su nam sva naša deca, ne poredite svoje sa ostalima. Ko zna kad će neko "eksplodirati" u svu svoju lepotu i snagu znanja. Dajte im šansu da sanjaju. Dajte im sansu da postanu šampioni. Ne sada, ne odmah (kad vama to treba i odgovara) već onda kad oni shvate da su "svoji", spremni , najbolji i puni života i znanja ❤

Comments
* The email will not be published on the website.